Emlak Yatırımı İçin Kıbrıs Neden Avantajlı ?
Son dönemde Kuzey Kıbrıs emlak yatırımları konusunda parlayan bir yıldız oldu. Bu parlamanın altyapısında tabi ki eğitim ve turizm yatırımları yatıyor. Gelin birlikte bu yükselişin sebeplerini inceleyelim.
Son dönemde Türkiye piyasalarında ve politikalarındaki istikrarsızlık ve huzursuzluk. Emlak sektöründeki düşüş ile birlikte kira getirilerinin düşmesi ve dolayısı ile kira amortisman sürelerinin oldukça yükselmesi. Kıbrıs nam-ı diğer Yavru Vatan, Türkiye’deki gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çekmiş durumdadır. Huzurun en yüksek seviyede olduğu Kuzey Kıbrıs’ta, yatırım yapmanız için nedenleri aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
1- Kıbrıs’ta Sürekli Yükselen Değerler:
Kuzey Kıbrıs’ta son 5 yıl içerisinde konut fiyatları yıllık %10 – %12 artış ile yükselmiştir. Mesela 2012 yılında İskele Bölgesinde 22.000 – 24.000 İngiliz Sterlini arasında satılan 45-50 m2’lik stüdyo daireler bugün inşa halinde olanlar 35.000 İngiliz Sterlini civarlarında – tamamlanmış daireler ise 40.000 İngiliz Sterlini civarlarında satılmaktadır. Ayni şekilde Mağusa Merkez de 35.000 İngiliz Sterlinine satılan 2+1 Daireler Şu anda 55.000 İngiliz Sterlini civarlarında seyretmektedir. Hemen hemen adanın her bölgesindeki bu yükseliş gözden kaçmamaktadır.
2 – Sterlin Satışlarının Kazanca Etkisi:
İyi bir yatırımcı Sterlin yatırım yapmaktan korkmaz, neden mi? Sterlin son 5 yıl içerisinde % 65 oranında Türk Lirası karşısında değer kazanmıştır. Konut satın alanlar bu artışı kazanca dönüştürmüşlerdir. Nasıl mı? Temmuz 2012 tarihinde 1 Sterlin = 2.8 TL iken, şu an 4.8 TL seviyesinde ilerlemektedir. Yani 50.000 İngiliz Sterlini değerinde bir daireyi 2012 temmuz ayında o günkü kura göre 140.000 TL’ye alan yatırımcı, bugün hiç bir konut fiyatı artışını göz önüne almadan, kur artışı ile hesaplayacak olursak, 230.000 TL değerinde bir konuta sahiptir. Yani % 65 kur artışı ile TL bazında 90,000 TL kazanmış oluyor.
3- Kira Getirisi:
Kuzey Kıbrıs’ta yatırımı için en önemli nedenlerden biri de kira amortisman süreleridir. İstanbul gibi bir şehirde minimum kira amortisman süresi 25 yıl iken, Kuzey Kıbrıs’ta bu süre 10-16 yıl arasında değişmektedir. Örnekleyecek olursak, Girne’de 2+1 dairenin aylık kira getirisi 400 İngiliz Sterlini civarlarındadır. Bu da yılda 4800 İngiliz Sterlini demek oluyor. Girne emlak piyasasında daire fiyatlarının yükselmesi ile kira amortisman süreleri 16 yıla yükselmiştir. Bunun en büyük sebebi emirnameleri ile birlikte imar haklarının kısıtlanması ve arazilerin aşırı yükselen fiyatlarıdır. Fakat halen kira amortismanı yüksek bölgeler mevcuttur. Mağusa ve Lefkoşa’da kira amortisman süreleri 12 yıldan başlamaktadır. İstanbul gibi mega bir şehirde, kira amortisman süreleri 25-30 yıl iken, Kuzey Kıbrıs’taki kira amortisman süreleri yatırımcılara oldukça cazip gelmektedir.
4 – Kaliteli Eğitimin Merkezi :
Kıbrıs ta yaklaşık 100.000 civarında yerli ve yabancı öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrenciler ortaokul ve liseden başlayarak, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini üniversitelerimizde alıyorlar. YÖK tarafından kabul edilen ve dünya eğitim standartlarında eğitim veren üniversitelerimiz KKTC ekonomisinin can damarı konumundadır. Son dönemlerde ise ilkokul eğitiminden itibaren, yabancı dil ağırlıklı eğitimler vermekte olan özel okullara talep artmıştır. Özellikle Türkiye’deki eğitim sisteminden endişe duyan aileler, Kuzey Kıbrıs’a taşınarak, Türkiye’deki özel okulların yarı fiyatına, çocuklarını bu okullara başlatmışlardır. Böylelikle çocuklar hem Kuzey Kıbrıs’ta huzurlu ve güvenli bir ortamla büyümekte, hem de İngilizce ağırlıklı, Cambridge standartlarında eğitimler almaktadırlar.
5- Kuzey Kıbrıs’ın AB’ye Girme Olasılığı:
Kıbrıs barış görüşmeleri yıllardır devam etmektedir. Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda, Kuzey Kıbrıs Avrupa Birliğine girecektir. Uygun koşullar oluşması durumunda, Kuzey Kıbrıs’tan gayrimenkul yatırımı yapan kişiler, AB toprağında mal sahibi olmuş sayılacak ve oturum izni alabileceklerdir. Ev fiyatlarının Kuzey Kıbrıs’a oranla, Güney Kıbrıs’ta 4 kat daha yüksek olması, gayrimenkul yatırımcılarını cezbeden en önemli diğer noktalardan biridir. Şu anda yerli Kıbrıslı Türklerin neredeyse %90’ı AB pasaportu sahibidir. Kıbrıs toprakları ve denizlerinde bulunan doğal gaz yataklarının ortaya çıkması ile, çözümün mecburi ve hiç de uzak olmadığını söyleyebilirim. Buna inanan bir çok yerli ve yabancı yatırımcı hızla yatırımlarını yapmaya devam etmektedir. Unutulmaması gereken en önemli nokta ise Kıbrıs’ta Rumların sahip olduğu tüm haklara Kıbrıslı Türklerin de yasal olarak sahip olduğunun bilinmesidir. Dolayısı ile çözüm hiç de uzak bir ihtimal değildir.
6 – Kıbrıs İnsanının Yapısı:
Yukarıda bahsettiğim sebeplerin dışında, bence en önemli sebeplerden bir tanesi de Kıbrıs halkının cana yakın, eğitimli ve hoşgörülü bir halk olmasıdır. Kıbrıs halkı milliyetçi, demokratik ve sosyal insanlardır. Yardımlaşmayı seven halkımız, pek çok ulustan gelen misafirlerini, ayrım gözetmeksizin samimiyet ve güler yüz ile karşılar. Ada küçük olduğu için halkın toplumsal değerleri vardır, kolay kolay itibarlarını zedeleyecek işler yapmazlar. Toplumumuzun yüksek oranda dürüst ve güvenilir olduğunu söyleyebilirim. Kıbrıslılar adaletsizliğe göz yumamazlar. Belediyelerde, hükümette hak yiyen veya hata yapan her kim olursa olsun yanlışlara sesini çıkarmayı, gerekirse meydanlara dökülmeyi asla ihmal etmezler. Demokrasiye inanan halkı bölmek, içerisine girip onları ayırmak mümkün değildir.