(392) 365 34 31-548 887 00 10
Alasya Park Sitesi Blok:1 Dükkan: 2 Gazimağusa
[email protected]

Kültür

Kuzey Kıbrıs’ta Halk Dansları’na oldukça önem verilmektedir. Geleneksel davranış ve eğlencelerin motifleriyle düzenlenen danslar, önemli olayları konu almaktadır

Kültür

Halk Dansları

Kuzey Kıbrıs’ta Halk Dansları’na oldukça önem verilmektedir. Geleneksel davranış ve eğlencelerin motifleriyle düzenlenen danslar, önemli olayları konu almaktadır. Bu konulardan en popüler olanı düğünlerdir. Düğün kapsamında ‘kına sirtosu’, ‘kozan’, ‘çiftetelli’ ve tercihe göre diğer oyunlar oynanır. Bu oyunlarda ilgi çeken diğer motifler ise kıyafetler ve çalgılardır. Halk danslarında giyilen kıyafetler zamana, yaşa, cinsiyete ve sosyal yaşama göre değişiklik göstermektedir.

Uluslararası folklor festivallerine katılan KKTC halk dansları ekipleri pek çok ödül kazanmışlardır.

Halk dansları yanında diğer danslar da KKTC’de ilgi görmektedir. Çeşitli dans türlerinde eğitim veren okullar bulunmaktadır.

Ayrıca ülkemizde yılın belirli zamanlarında uluslararası dans festivalleri de düzenlenmektedir.

El Sanatları

El sanatları bir ülkenin kültürel kişiliğinin en canlı ve anlamlı belgelerindendir. Yüzyıllar öncesinden günümüze taşınan motifler, renkler ve figürler aslına uygun olarak üretimi yapılan eşyaların üzerinde kullanılmaktadır. Geçmişte günlük hayat içinde farklı işlevleri olan bu eşyalar, günümüzde dekoratif amaçlı veya modern yaşam tarzında kullanılacak biçimde hazırlanmaktadır.

‘Ahşap oymacılığı’, ‘bitkisel örücülük’, ‘geleneksel el dokuması kumaş üretimi’, ‘ipek böceği kozası işleri’, ‘geleneksel kostüm ve nakış işleri’ tümüyle Kıbrıs’a özgü geleneksel teknikler kullanılarak üretilmektedir. Ülkemizde geleneksel üretim tekniklerinin kullanıldığı çeşitli el sanatları atölyeleri ve enstitüler Kıbrıs’a özgü renk, desen ve motiflerin kullanıldığı el sanatlarını üretmeyi, sergilemeyi, satmayı ve bu alanda kurslar düzenleyerek yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır.

Festivaller

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, çocuk, gençlik, dans, sanat festivalleri ile farklı beldelerin kendilerine has özelliklerinin tanıtıldığı bir festivaller adasıdır.

Kuzey Kıbrıs’ın birçok yerleşim biriminde her yıl, özellikle yaz mevsiminde, geleneksel festivaller düzenlenmektedir. Önceleri panayır olarak adlandırılan geleneksel eğlenceler, günümüzde, festival adı ile işlevlerini sürdürmektedirler. Genellikle bölgelerde üretilen ürünlerin adını taşıyan festivallerde, üretilen ürünler ile bu ürünlerden hazırlanan çeşitli yiyecekler satılmaktadır. Festivallerde kurulan küçük büfe ve stantlarda Kıbrıs mutfağına özgü ürünler, elişi hediyelik eşyalar ve el sanatları örnekleri satılmaktadır. Bazı festivallerde konser, defile, güzellik yarışmaları, lunapark ve çeşitli şans oyunları gibi eğlence programları da yer almaktadır.

KKTC’de düzenlenen önemli festivallerden bazıları;

  • Girne Zeytin Festivali (Ekim)
  • Güzelyurt Portakal Festivali (Haziran – Temmuz)
  • Büyükkonuk Eko Günleri (Mayıs ve Ekim)
  • Uluslararası Bellapais Müzik Festivali (Mayıs – Haziran)
  • Uluslararası Mağusa Kültür-Sanat Festivali (Haziran – Temmuz)
  • Kıbrıs Tiyatro Festivali (Eylül)
  • Girne Kültür ve Sanat Festivali
  • Lefke Hurma Festivali

Mutfak

M.Ö 7000 yılından günümüze kadar geçen tarihi süreç içerisinde birçok ulusun egemenliği altına giren Kıbrıs’ta sürekli değişimler yaşanmıştır. Bu değişimler doğal olarak Kıbrıs’ta bir ‘Ada mutfağının’ da doğmasına neden olmuştur.

Kuzey Kıbrıs mutfağı gerek tadı gerekse sunumu ile kendine özgü bir karakter taşımaktadır.

Oldukça zengin mutfak kültürüne sahip Kuzey Kıbrıs’ta çorbalar, mezeler, yemekler, salatalar ve tatlılar tadılmaya değer lezzet ve niteliktedir.

Sadece Kıbrıs’ta üretilen ‘Hellim‘, tamamen Kıbrıs’a özgü “Şeftali kebabı”, Kıbrıs mezeleri, tatlıları, ızgaralar, balık, çorbalar ve hamur işleri yabancılar için unutulmaz tatlardır.

Müzik

KKTC’de müzik diğer konularda olduğu gibi Kıbrıs’a uğrayan birçok medeniyetten etkilenmiştir.

Birkaç uygarlığın müzik kültürünün kesişmesiyle zengin ezgilere sahip olan Kıbrıs otantik müziği, icra tarzı, keskin ritimleri ve melodik yapısı ile kendine has bir üsluba sahiptir.

Ülkemizde farklı zamanlarda organize edilen ulusal ve uluslararası müzik festivalleri, oldukça rağbet gören etkinliklerdir. Bu tür etkinliklerin, Kıbrıs Türk halkı yanında yurt dışından da ziyaretçileri olmaktadır.

Tiyatro ve Sahne Sanatları

Tiyatro ve gölge oyunu, Kuzey Kıbrıs’ta eski dönemlerden beri çok büyük ilgi görmektedir. Televizyondan önceki dönemlerde insanların tek eğlence kaynağı gölge oyunu ve tiyatro idi. Şehirlerde veya kasabalarda kurulan sinemalar köyde yaşayan halk için ulaşılması güç olduğundan buralarda gölge oyunu büyük rağbet görmekteydi. Tiyatro halkın hem eğlence kaynağı hem de öğretici bir öğesi idi.

Kıbrıs’ta Geleneksel Türk Seyirlik Oyunları, gerek konu gerek üslup yönünden Kıbrıs’a özgü bir kimliğe bürünmüştür. Bunlardan özellikle Gölge Oyunu (Karagöz) Kıbrıs’ta çok sevilmiş, halkın vazgeçilmez tutkusu haline gelmiştir.

Kıbrıs Türk tiyatro hareketi, tıpkı Türk tiyatrosu gibi, önce geleneksel tiyatrodan yola çıkarak, daha sonra Batı tiyatrosuna açılmak gibi benzer bir gelişme gösterdi. Kıbrıs Türk tiyatro hareketinin kökeni de geleneksel Türk seyirlik oyunlarına dayanmaktadır. Ancak, 1900’lü yılların başında, Batı tiyatrosunun benimsenmesiyle geleneksel Kıbrıs Türk tiyatro hareketi yavaş yavaş unutuldu ve tamamıyla Batı tiyatrosu anlayışı bu harekete egemen oldu.

Kıbrıs Türkü’nün ilk tiyatrosu olan ‘İlk Sahne’ 1963’te kuruldu, daha sonra 1966’da ‘Devlet Tiyatrosu’ adını aldı. Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu, ülke içinde ve dışında çeşitli oyunlar sahneye koymaktadır.

Günümüzde Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu yanında başta bazı belediyeler bünyesindeki tiyatro toplulukları olmak üzere, yerli ve yabancı tiyatro topluluklarınca sergilenen oyunlar ilgiyle takip edilmektedir. Tiyatro festivalleri kapsamında ülke içinden ve dışından gelen birçok tiyatro topluluğu çeşitli temsillerle kültürel hayata renk katmaktadır.

Kaynak: KKTC Enformasyon Dairesi

Messenger icon
Send message via your Messenger App